Uncategorized10 причини да научим руски език

April 2, 2020by kipo0
https://ruskicentar.bg/wp-content/uploads/2019/04/Business-english-1280x733.jpg

През последното десетилетие, интереса към изучаването на руския език нараства. Причини за това са не само желанието за прочитане на А.С.Пушкин в оригинал, а и туризма, развитието на бизнеса с Русия, кариерното развитие и огромното количество професионална литература написана от руски автори. Поводите за научаването на нов език могат да бъдат безкрайно много, затова в...

През последното десетилетие, интереса към изучаването на руския език нараства. Причини за това са не само желанието за прочитане на А.С.Пушкин в оригинал, а и туризма, развитието на бизнеса с Русия, кариерното развитие и огромното количество професионална литература написана от руски автори. Поводите за научаването на нов език могат да бъдат безкрайно много, затова в тази статия ще изброим само някои от тях.
1. Руският език е шестият най-влиятелен език в света.
Преди него се нареждат английски, мандарин, френски, испански и арабски. Тази статистика е направена според следните критерии: география, икономика,комуникация, знание и медии и дипломация.
2. Руският език е най-разпространения славянски език.
Практиката показва, че въпреки трудната граматика на руския език, за българите той е много по-лесен за научаване от други чужди езици.
На руски език говорят в Русия, Беларус, Казахстан, Киргистан, страни от бившия Съветски Съюз, както и в Украйна, Естония, Латвия и Грузия.
3. Руският език дава възможности за кариерно развитие.
Когато отворите сайтовете с обяви за работа, веднага можете да забележите разликата в заплащането в обяви със знание на един език и с такива със знание на два или повече езика. Руският език дава възможност за намиране на перспективна работа с добро заплащане.
4. Руският език дава възможност за получаване на образование в престижни университети.
Ако искате да учите в Русия в едни от най-престижните университети в света, владеенето на руския език е задължително. Също така, в момента имате възможност да учите в престижни руски университети напълно безплатно по програма Future in Russia.
5. Руският език дава милиони възможности за общуване.
По данни на сайта Statista, в света има общо 275 млн. души, които говорят на руски език. Във века, в който информационните технологии заемат все по-голямо място в професионалния и социалния ни живот, владеенето на чужди езици става все по-важно и открива безкрайни възможности за общуване и реализация. Руският е на седмо място по брой потребители на глобалната мрежа – около 3% или близо 11 млн. души ползват този език в интернет, показват още даните от Statista. По брой сайтове на даден език руският заема второ място след английския – 5,9% от общо 10,1 милиона водещи интернет сайтове в света са на руски.
6. Руският език е език на културата и изкуството.
Едни от най-великите произведения на изкуството, станали еталон и традиция в световен мащаб са създадени в Русия. Литература, музика, театър, кино, изобразително изкуство са само част от сферите, в които руснаците са създали велики традиции и продължават да ги изграждат и до днес.
7. Руският език е важен ако сте човек на науката и технологиите.
Според скорошно проучване най-голям брой научни публикации са публикувани на английски език, следвани от руски. Това се отнася за химия, физика, геология, математика и биология. Иновациите в програмирането, разработването на софтуер и информационните технологии идват от руските правителствени агенции и частни компании.
8. Руският език става по-важен за бизнеса.
Ако водите бизнес с Русия, Средна Азия и Прибалтийските страни, руският език винаги ще ви бъде от полза.
„Руският език никога не е бил езикът на бизнеса, но сега е станал”, казва академик Виталий Костомаров, президент на Института по руски език Пушкин, създател на първия учебник по руски език в историята на СССР, който десетилетия наред остава единственият учебник за чужденци. – Това не беше много езикът на туризма, но сега стана. Мотивацията се промени и аз се отнасям към това като към учител. За нас методистите стана по-трудно, не можете да слизате с една книга ”.
9. Руският език придобива все по-голямо значение на международната арена
Руският е един от работните езици на ООН. В развитието на науката и технологиите Русия заема едно от първите места. Наред с английския език се използва за комуникация на Международната космическа станция. Освен това Русия играе важна роля в световната политика. И съответно все повече чуждестранни лидери търсят онези, които говорят руски в своя екип.
10. Руският език е вашият билет за пътешествие и опознаване на Източна Европа и Централна Азия.
Ако искате да направите голямо пътешествие и да видите не само Москва и Петербург, но и други краища на Русия и Централна Азия, руският език ще ви даде възможност да опознаете много по-добре тези краища на света и да видите не само забележителностите, но и да разберете много повече за гостоприемството и добротата на руския народ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Свържете се с нас
София, ул. Шипка 34
+359894711003
Понеделник - Петък: 09:00ч. - 19:00ч.
Абонирай се